Haparanda vill behålla myndighet

I ett yttrande till regeringen motsätter sig Haparanda kommun att Gränsälvskommissionen läggs ner. Haparanda anser även att den korta remisstiden på tio arbetsdagar från utskick är i kortaste laget.

Haparanda kommun framför en starkt avvikande mening när det gäller övergången av prövningsrätten från nuvarande Gränsälvskommissionen till nationella domstolar och myndigheter.

I sitt yttrande skriver kommunen:                                

Haparanda kommun föreslår att Gränsälvskommissionen behåller beslutanderätten vad gäller vatten- och miljölagstiftningen i Torne- och Muonioälvars vattenområde. Åtminstone bör frågan och dess konsekvenser utredas närmare innan beslut fattas.                                           

Haparanda kommun har enligt remissyttrandet ett nära samarbete med Torneå stad och har kontaktat gränsstadens ledning i det här ärendet. Torneå stad delar Haparandas uppfattning i frågan om Gränsälvskommissionen.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista