Foto: Magdalena Martinsson

Väntetid hinder för gruvsatsningar

Miljödomstolen i Umeå har drabbats av nedskärningar samtidigt som flera stora industrisatsningar är på gång i norra Sverige. I domstolen börjar ansökningar staplas på hög. Och nu varnar den tunga industrin för att planerade satsningar kan gå i stöpet på grund av väntetiden.

– Problemet är att miljödomstolen fått minskade resurser samtidigt som många gruvor är på gång. Långa handläggningstider innebär att projekt blir försenade och fördröjda och det är en väldigt olycklig situation nu när det är sådant drag i branschen. I slutändan kan det innebära att vissa projekt inte överlever, säger Lars-Åke Lindahl som är ansvarig för miljöfrågor vid gruvornas branschorganisation Svemin.

Flera nya gruvor är på gång att startas och det handlar om miljardinvesteringar. Men så länge miljötillstånd saknas tickar kostnaderna iväg och dessutom är det väldigt svårt för företagen att få lån till själva investeringen.

Jan Olof Hedström på statliga Bergsstaten är också bekymrad över väntetiden.

– Det är naturligtvis förskräckligt illa. Det kan vara skillnaden mellan högkonjunktur och lågkonjunktur och blir det ett bifall i domstolen när det är lågkonjunktur då har bolaget inte någon investeringsvillig styrelse längre utan då vill styrelsen dra sig ur det hela, säger han.

Miljödomstolen i Umeå som har hand om Norr- och Västerbotten har de senaste åren tappat två domartjänser och nu är de fyra kvar.

I ett brev till domstolsverket kräver gruvornas branschorganisation mer resurser till miljödomstolen i Umeå.

Det är extra akut nu, säger Lars-åke Lindahl, eftersom Finsk-svenska gränsälvskommissionen snart tappar beslutanderätten. Då väntas stora frågor som gruvstart i Pajala och Kirunagruvans framtid att lastas över på miljödomstolen.

– Det är klart att vi är bekymrade att det kommer att bli ytterligare kö i domstolen.

I sitt brev till domstolsverket skriver Svemin att förseningar i tillståndsärenden ofta för betydande konsekvenser som även drabbar samhället i stort.

– Om projekt går i stöpet för att man inte klarar av den långa väntan så är det många arbetstillfällen som samhället går miste om, säger Lars-åke Lindahl.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista