Rekordhögt elpris i februari

Det rörliga elpriset för februari var det högsta någonsin. Det höga priset i kombination med en ökad förbrukning gör att villakunder med rörligt pris kan få runt 3 000 kronor högre elkostnad för februari i år jämfört med samma månad förra året.

Det enligt statistik från Energimarknadsinspektionens prisjämförelse.

För februari månad får konsumenter med rörligt elpris betala ett genomsnittspris på 165 öre per kilowatt-timme (kwh), inklusive energiskatt, moms och elhandlarnas påslag. Det är 65 öre dyrare än under samma månad förra året. För konsumenter i villa med en årlig förbrukning på 20 000 kWh innebär det en merkostnad på ungefär 1 900 kronor jämfört med samma månad förra året.

Kundernas elräkning påverkas även av att förbrukningen ökat. För konsumenter med en årlig förbrukning på 20 000 kWh har februarikylan inneburit en merkostnad på ytterligare cirka 1 100 kronor, jämfört med februari förra året. Sammantaget innebär det att elräkningen för dessa konsumenter blir runt 3 000 kronor dyrare än för motsvarande månad föregående vinter.

Prisuppgången förklaras med ovanligt låga temperaturer, ökad efterfrågan, låg kapacitet i kärnkraftverken och låga nivåer i vattenmagasinen.

Aldrig tidigare har prisnivåerna för avtal om rörligt pris befunnit sig på dagens nivåer. September 2008 kommer närmast, då betalade en konsument i villa i genomsnitt 135 öre per kWh, det vill säga ungefär 30 öre per kWh lägre än februari i år.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista