På söndag är det val i Irak. Ett val som engagerar tiotusentals irakier i Sverige. Personerna på bilden har inget med inslaget att göra.

Långt till vallokal för irakier i länet

Redan imorgon kan de irakier som är bosatta i Norden börja rösta i det irakiska valet. Vallokaler har öppnats på ett antal platser runt om i Sverige, men det är inte alla som har möjlighet att lägga sin röst i valurnan.

Medan den svenska valrörelsen ännu är i sin linda, pågår i dagarna ett annat val som engagerar tiotusentals svenska invånare.

På söndag går nämligen irakierna till demokratiska val för tredje gången, sedan den amerikanska invasionen år 2003.

Hiba Mhmoody bor i Boden, och för henne är det alldeles för långt till närmaste vallokal.

– Jag kommer inte att rösta, eftersom det är för långa avstånd. Vi har små barn och det blir för svårt för oss att ta oss till närmste vallokal, säger Hiba Mhmoody.

Närmaste vallokal för henne och maken Rafid Manfi finns i Stockolm.

– Det är lika långt att åka mellan Boden och Stockholm som det är att åka tvärs över Irak, från nord till syd, påpekar Rafid Manfi.

Det irakiska valet i Sverige organiseras av den irakiska valorganisationen IHEC, som också organiserar valet i flera länder runt om i Europa.

Irakiska Riksförbundet i Sverige uppskattar att det finns cirka 110 000 röstberättigade irakier i Norden, och det är så många väljare som det finns beredskap för i de svenska vallokalerna.

Trots att makarna Rafid och Hiba är kritiska till att det inte finns vallokaler på ett mer överkomligt avstånd, är de ändå överens om att det är viktigt att rösta om man har möjligheten. Och de gläds över utvecklingen i Irak, som de upplever som positiv.

– Vi önskar att Irak ska bli lika demokratiskt som Sverige så snart som möjligt, säger Rafid Manfi. Men för att komma dit, måste alla irakiers röster tas på allvar i framtiden.

Samed Salman, SR Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista