Vy från Kolerträsk norrut mot Bänkerberget. Fotomontage: Svevind.

Klart för miljardprojekt

Regeringen har i dag gett klartecken till att bygget av vindkraftprojektet i Markbygden.

Vindkraftsparken kommer att bli norra Europas största park. Parken är planerad att ha 1 101 vindkraftverk och rekryteringen av arbetskraft har redan börjat.

Projektet är planerat att kosta mellan 40 och 60 miljarder kronor och ska producera mellan 8 och 12 terrawattimmar per år.

– Det är ett projekt som saknar motsvarighet och det är roligt att ta ett sådant här beslut, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

I maj 2008 ansökte Svevind om tillstånd att bygga och driva en mycket stor vindkraftanläggning i Markbygden, Piteå kommun.

Sedan dess har det snurrat på och i dagsläget finns det två vindkraftverk uppförda på Dragaliden som fungerar som testkraftverk. Fundament för ytterligare tio kraftverk är byggda.

Uppförandet av kraftverken beräknas ge flera hundra arbetstillfällen och bland annat ska en fabrik byggas i Piteå där fundament ska göras.

Dagens besked gläder också Piteås kommunalråd Helena Stenberg (S).

- Det känns bra att beskedet har kommit och att det är positivt. Vi har väntat på det länge då det är flera månader sedan vi lämnade in ansökan.

Än finns det en del hinder kvar innan kraftverken står på plats i markbygden. Men den operativa chefen på Svevind Mikael Kyrk tror inte att de är så stora att de ska stoppa projektet.

–  I dag känns det som det bara är en tidsfråga. Nu när Regeringen har gett sitt godkännande så känns det som att det största hindret är passerat, säger Mikael Kyrk.

Om vi blickar bakåt om 20 år kommer vi då att kunna säga att det var ett historiskt beslut?

– Jag tror att det är ett historiskt beslut. För mig är det väldigt stort och jag tror att det kommer att vara det för fler, avslutar Mikael Kyrk.


Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista