Nasaleden. Foto: Stig Larsson

Nasaleden förfaller

Nasaleden, som är en av landets mer kända och en av de mest nyttjade skoterlederna, håller på att förfalla. Nu är leden i ett sådant skick att säkerheten har försämrats och det måste till pengar för en rustning.

- Det är ett jättestort behov, men jag vet inte var man ska få pengar från. Staten eller EU kanske borde kunnna få loss pengar till en upprustning, säger Stig Larsson, ordförande i Arvidsjaurs snöskoterklubb.

1992 Invigdes Nasaleden. Leden sträcker sig de 40 milen från Piteå till Nasafjäll i Arjeplogsfjällen.

Men egentligen började historien om Nasaleden redan 1634. Det var det året som det upptäcktes silverförekomster på det avlägsna Nasafjäll nära den norska gränsen. Sträckan användes då för att frakta silvret till kusten.

Men nu har underhållet varit så eftersatt att leden börjar bli eftersatt. Stubbar måste sommartid tas bort, skyltning och en hel del annat behöver göras för att leden ska bli säker:

- Jag är rädd att förfallet fortsätter och jag börjar bli orolig att leden snart är si sånt skick att det börjar bli farligt att färdas efter den, säger Stig Larsson.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista