Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten

Drunknar i tillståndsansökningar

Miljödomstolen i norr har tvingats börja lägga tillståndsansökningar på kö och idag har regeringen beslutat att dom ska få ännu fler arbetsuppgifter.

Miljödomstolen i norr har drabbats av nedskärningar, från sex till fyra domare, samtidigt har ärendena knappast minskat och den tunga industrin har stora satsningar på gång. Lagman Agneta Ögren vid Umeå tingsrätt, där miljödomstolen finns, säger att industrins oro för kraftiga förseningar är befogad.

– De här gruvansökningarna är ofta jättestora mål, så när de kommer in blir det nästan stopp eftersom vi har en så liten organisation, säger Ögren.

Det är mängder av olika slags miljöfrågor miljödomstolen har att avgöra men just gruvorna tar mycket kraft.

– Tillståndsansökningarna kan vara flera flyttkartonger med papper som måste läsas igenom, säger Agneta Ögren.

Miljödomstolen måste oftast åka ut och titta på marken. I norr betyder det väldigt många mil i bil och att det nästan bara går att göra syn under några månaders tid, när det är snöfritt. Agneta Ögren är rädd att det kan köra ihop sig riktigt ordentligt efter lågkonjukturen.

– Efter förra lågkonjunkturen kom det in väldigt många ansökningar, och gruvindustrin har aviserat att det är en ökning på gång. Eftersom de varnar för att det är många ansökningar på gång så finns det en oro hos oss att det kommer väldigt mycket på en och samma gång, säger Ögren.

 Idag har regeringen beslutat att inom det närmaste året ska massor av fastighets- och byggmål lastas över på miljödomstolen. Mål som idag sköts av fastighetsdomstol och förvaltningsrätten.

– Det finns ju en ännu större oro att får vi inte resursförstärkning då, så blir det ju riktigt tungt.  Dessutom kommer Gränsälvskommissionen att läggas ned och på den svenska sidan drabbar det enbart miljödomstolen i Umeå, säger Agneta Ögren.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".