1 av 2
Kenneth Backgård (NS)
2 av 2
Kent Ögren (S)

Distriktssköterskemottagningarna hotade

Norrbottens sjukvårdsparti tror att flera disktrikts-sköterskemottagningar i länet är i farozonen fortfarande. Detta trots att landstingsrådet Kent Ögren (S) försäkrar att de som finns i dag inte ska läggas ner.

Norrbottens sjukvårdsparti tror att de distriktssköterske-mottagningar som tidigare varit i debatten om att läggas ned eller få nedskärningar, kommer att riskera det.

– Nej de ska absolut inte läggas ner. Jag sa i den interpellations-debatt som var i fullmäktige för någon vecka sen att mottagningarna inte ska läggas ner, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Gruppledaren Kenneth Backgård (NS) tror att landstingets ledande partier vill sopa frågan under mattan under valet.

– Det här har blivit en infekterad debatt och vi har stöd för vår tolkning då man tidigare har fattat beslut om att den här typen av frågor bara ska handhas av tjänstemän.

Norrbottens sjukvårdsparti har gått till förvaltningsrätten för att få prövat om det är förenligt med kommunallagen att landstinget lägger vissa beslut hos högre tjänstemän. Om det behövs går partiet vidare till kammarrätten.

– Vi överklagar för att man lägger vårdstrukturbeslut i händerna på tjänstemän och inte hos politikerna, säger Backgård.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista