Vy från Kolerträsk norrut mot Bänkerberget. Fotomontage: Svevind.

Sameby kritisk mot vindsnurror

En fjärdedel av Östra-Kikkejaurs samebys vinterbetesmarker kommer snart att vara fullt av vindsnurror, det efter gårdagens besked från regeringen att de ger klartecken till vindkraftsparken i Markbygden.

Regeringen kräver att rennäringen ska påverkats så lite som möjligt. Patrik Lundgren i Östra-Kikkejaurs sameby är ändå inte överväldigad:

- Att de skulle få tillåtlighet det förstod vi att det beslutet skulle tas. Sen vad de här villkoren innebär det måste vi studera och sätta in oss i mer. Han anser att projektet är ett hot mot Östra-Kikkejaurs sameby där man har jobbat rätt länge med att försöka hitta lösningar.

- Det är en jobbig process som vi går igenom, säger Patrik Lundgren. Det viktiga för samebyn nu enligt Lundgren är att de blir ekonomisk kompenserade för det viktiga vinterbetesområdet som inte kommer kunna att användas på samma sätt som tidigare.

- Det ger oss den möjligheten till att ha medel att göra de förändringar som kommer att krävas i renskötseln, säger Patrik Lundgren. En förändring som kommer att behövas är utfodring av renhjorden delar av året. Det kommer att innebära enorma kostnader och kräva stora resurser med arbetskraft och anläggningar.

- Sen finns det andra risker också, kanske en utökad biltransport som kostar extra pengar, säger Lundgren

Anna Sunna, Sameradion
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista