Marcus Hellner och Charlotte Kalla inspirerar barn. Foto: Scanpix

Ökat intresse för skidskola

I samband med de norrbottniska OS-framgångarna märker flera av länets skidsklubbar redan av ett ökat intresse för att börja åka skidor. Och det är i den lägsta åldersgruppen som ökningen framför allt märks.

- Mamma, kolla!

3-åriga Gustav är ute i skidspåret för allra första gången den här strålande marsdagen - med sig i spåret har han brorsan William, 9 år.

Och mamma Anna-Karin Engman menar att nog märks det att killarna kollat på teve de senaste veckorna:

- Annars vill de ju gärna åka slalom, men nu är det inga problem att få ut dem i skidspåret, säger hon.

Trots att det inte gått mer än ett par dar sen OS i Vancouver avslutades och att det också varit busväder i stora delar av länet har flera av länets lite större klubbar redan märkt av en mindre ökning av antalet barn som vill gå i skidskola - även om det förstås än så länge är svårt att tala om några långsiktiga konsekvenser.

Sävast Ski Team i Bodens kommun, Luleå Gjutarens IF och Kalix skidklubb är t ex några av de som haft fler barn den här veckan - medan man i Kiruna och Gällivare säger att man hoppas på en tillströmning.

Men redan för två år sen efter att Charlotte Kalla slog igenom ökade intresset stort, förklarar tränaren Monica Mikaelsson Triumf.

- Om jag tittar på skidskolan det här året och två år tillbaka så har vi märkt av en otroligt uppsving. Och bland de som har fortsatt efter att skidskolan är slut, säger Monica Mikaelsson Triumpf.

Mamman till de sportlovslediga småttingarna Gustav och Wiliam , Anna-Karin Engman, tror att det är det är OS-medaljörerna som personer som påverkar:

- Lite idoler! Det kanske blir lite häftigare än att bara fara och motionsåka.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista