Nu börjar jakten på pengar

Efter regeringens klartecken för vindkraftparken i Markbygden börjar nu jakten på pengar. Totalt behövs det 70 miljarder kronor. Enligt företaget Svevind är projektet så bra att finansieringen inte blir något problem.

Igår var det klang- och jubelföreställning. Regeringen gav klartecken för det jättelika vindkraftprojektet i Markbygden och kommunalråd såg arbetstillfällen och skattekronor. De inblandade företagen såg arbete krönas med framgång och vinster vid horisonten. Men trots att allt ser bra ut återstår en del innan projektet är i hamn.

70 miljarder ska fram och det är först nu, med tillståndet klart, som finansieringen kan börja. Kontakter finns förstås redan och diskussionerna är inledda.

Enligt Svevind är projektet så bra att finansieringen inte blir något problem. Man pekar på att man redan skakat fram nära en halv miljard från en tysk investeringsbank, till testbygget i Dragaliden.

Men även om det ordnar sig med miljarderna så kan det rent teoretiskt ta stopp när detaljerna ska prövas av länsstyrelsen. Försvarsmakten ska säga sitt, vägar ska godkännas och det kan också finnas naturintressen i vägen.

Det troliga är dock att sådana hinder på sin höjd försenar bygget av dom 1 101 vindsnurrorna. För alla inblandade vet förstås att det är svårt att få stopp när en industrielefant av den här storleken väl fått upp farten.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista