Monica Carlsson (V)

Vården ska bli mer jämställd

Kvinnor och män ska erbjudas likvärdig vård. Det är målsättningen för Norrbottens läns landsting. För att kolla om det verkligen fungerar så, ska landstinget nu studera frågorna.

Med hjälp av fyra och en halv miljoner kronor som Norrbottens läns landsting har fått av Sveriges kommuner och landsting ska man nu undersöka om det verkligen stämmer att kvinnor och män bemöts lika och får lika bra vård.

– Det finns tydliga fördomar mot kvinnor och män från vårdens sida. Om man hårddrar det och utgår från att det är kvinnligt att vara deprimerad och manligt att få hjärtinfarkt, så finns risken att man inte får rätt diagnos och därför inte rätt behandling, säger Monica Carlsson (V),  jämställdhetsråd vid Norrbottens läns landsting.

Hon pekar på att det ytterst är en säkerhets- och kvalitetsfråga att man får rätt behandling.

– Vi tror att män underdiagnostiseras inom psykiatriska diagnoser. Trots att det är fler män som lider av depression och tar livet av sig så ser man det inte på samma sätt och det kan bli ödesdigra följder, säger hon.

Jämställdhetsrådet Monica Carlsson menar att vi skapar genusperspektiv, det är inte nåt som vi föds med.

Nu ska standardvårdplaner tas fram för patienter med samma diagnos och säkras ur ett jämställdhetsperspektiv. De är evidensbaserade inom tjocktarmscancer, blindtarmsinflammation, stroke, central venkateter och lunginflammation.

Landstingsanställda och politiker ska få delta i NLLJämt som satsningen heter.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".