Irakier kan inte rösta i parlamentsvalet

Många av länets irakier kommer inte att kunna rösta i helgens parlamentsval i Irak. Enligt Ghassan al-Saad, chef för den irakiska valkommissionen i Sverige, finns det helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att kunna erbjuda röstlokaler i norra Sverige. Den närmaste vallokalen finns i Stockholm. Det finns heller inga möjligheter att brevrösta som i det svenska valet.

Igår kunde vi berätta att de irakier som bor i länet har långt att åka om de vill delta i hemlandets parlamentsval. Av sju vallokaler som öppnats i Sverige, finns inte en enda norr om Stockholm.

Nu svarar chefen för den irakiska valkommisionen i Sverige på varför det inte finns några vallokaler i den norra delen av landet.

– Det är komplicerat och resurskrävande att öppna en vallokal. Det handlar inte bara om att hyra en lokal, utan också att anlita vaktbolag och träna upp valfunktionärer. Vi har en begränsad budget och bara två funktionärsutbildare, så resurserna räcker helt enkelt inte till, säger Ghassan al-Saad, chef för den irakiska valkommissionen.

Klockan 08 i morse öppnades vallokalerna i Sverige. Upp till 110 000 väljare från hela Norden förväntas rösta. I förra valet deltog 22 300 väljare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista