1 av 3
Renarna som isskulpturer i stadsparken Luleå. Foto Per Pettersson Luleå Kommun
2 av 3
Isbanan i Södra hamn i Luleå en solig dag den 28 mars.
3 av 3
2010 års isskulptur i stadsparken i Luleå är en orrtupp.

Luleå är ett föredöme som vinterstad

Hur ska en stad göras attraktiv att vistas i utomhus när det är vinter med kyla och snödrivor? Den frågan har diskuterats vid en konferens i Luleå under två dagar med deltagare från hela landet. Enligt Sten Göransson från Malmö som är ordförande i Sveriges stadsträdgårdsmästarförening kan Luleå ses som ett föredöme.

Över 100 landskaps- och stadsarkitekter deltog i konferensen i Luleå som hade rubriken "Vinterstäder som lockar". Det framkom att det går att göra en hel del för att locka ut människor på gator och torg även när det är mörkt och kallt och mycket snö.

Det handlar om extra belysning, vindskydd, eldar, snöskulpturer, isbanor och aktiviteter på is. Det gäller inte bara orter i norr utan även i till exempel Malmö.

-- Luleå var en av de första städerna, som jag upplever, som tog sig an detta med vinter och jobbade med de förutsättningar, som man har här. Jag har ett minne från mitten av 80-talet, när jag kom upp hit och jag blev väldigt välkomnad att gå på gågatorna där man kunde värma sig vid eldar, säger Sten Göransson från Malmö som är ordförande i Sveriges stadsträdgårdsmästarförening.

I Malmö har man inspirerats av bland annat Luleås snö- och is-skulpturer.

– Det går faktiskt att ha isskulpturer i Malmö, även om man får jobba på ett annat sätt, eftersom de smälter bort lite fortare, säger han.

Stefan Johansson som är parkchef i Luleå medger att staden har mycket att erbjuda besökare även vintertid.

– Isbanan har betytt väldigt mycket, liksom isdjuret i stadsparken. Jag tror också att julkalenden lockar besökare utifrån, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista