1 av 6
Marcus Hellner i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg / SR Norrbotten
2 av 6
Nina Eriksson representerade Företagsbolaget i Gällivare, som fiansierat Marcus Hellners nya tomt, med tillhörande hus. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
3 av 6
Marcus Hellner fick skriva många autografer. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
4 av 6
Marcus Hellner och Tommy Nyström kommunalråd (S) i Gällivare.Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
5 av 6
Marcus Hellner anlände i vit limousine till Torget i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
6 av 6
Gällivare hyllar Marcus Hellner. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

Gällivare hyllade Hellner

Uppdaterad 09:45
Torget i Gällivare var fyllt av folk som ville hylla Marcus Hellner igår kväll. Skidstjärnan fick bland annat mottaga stadsnycklarna av kommunalrådet Tommy Nyström (S). Även näringlivet hade gått samman och skänkte en gåva.

Applåderna, hyllningarna och hurraropen fyllde torget i Gällivare när OS-medaljören firades av hemmapubliken i Gällivare igår kväll. Många var på plats för att vara med och hylla skidstjärnan och den dubbla OS guldmedaljören.

– Det är helt otroligt, det är nästan för mycket känner man. Men det är jättekul man är alldeles överväldigad, säger Marcus Hellner.

Hade du väntat dig det här?

– Nej, svarar han.

Marcus Hellner fick ta emot en mängd presenter. Trettio företagare i Gällivare hade gått samman och överlämnade till Marcus Hellner igår kväll en tomt på Dundret. En hustillverkare lovade ställa upp med att bygga ett hus på tomten.

Trettio företagare i Gällivare har gått samman och skänker en tomt på Repisvaara vid Dundrets fot, till tvåfaldige OS-medaljören Marcus Hellner.

-- Det här kom in som en idé till Företagsbolaget från ett av våra medlemsföretag och då spred vi den vidare ut till näringslivet, och det var ett jättestort intresse av att få vara med och hylla Marcus efter hans prestationer i OS, berättade Nina Eriksson från Företagsbolaget som har samordnat företagarna.

Förutom en egen tomt hade en hustillverkare meddelat sig vara beredd att hjälpa till med ett hus på tomten. Insamlingen till tomtmarken hade skett snabbt.

– Det gick väldigt fort. Vi skickade ut frågan och efter två arbetsdagar så var det klart. Då hade näringslivet samlat ihop sig och löst det här, säger Nina Eriksson.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Jag är inte helt säker på vad tomten är värd, men ungefär 250 000 kronor har jag fått höra, svarar hon.

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (S) offentliggjorde också att längdskidstadion vid Dundret har fått nytt namn, Hellnerstadion.

– Där ser ni anläggningen, sade han och pekade på storbildsskärmen. Den heter från och med i dag, Hellnerstadion.

Stadsnyckeln delades ut.

– Marcus har gjort så mycket för vår kommun så han är den tredje i skaran som ska ha denna stadsnyckel, sa Tommy Nyström

Även landshövding Per-Ola Eriksson och LKAB:s vd Lars-Erik Aaro talade och överlämnade gåvor.

– Det är verkligen en stor ära att få stå här och hylla den dubbla guldmedaljören i vinter-OS 2010, Marcus Hellner, sa landshövding Per-Ola Eriksson.

– Han ville ha en visstidsanställning istället för ett sponsorkontrakt. Det säger väldigt mycket om denne unge man. En fantastisk kille, sa LKABs vd Lars-Erik Aaro.

Efter alla tal och presenter som, en snöskoter, en tomt, löfte om ett hus på tomten, en gitarr, och en mängd andra saker så var det dags för autografskivandet.

– Till Lin från Marcus Hellner, ville en ung tjej att han skulle skriva.

Har du koll på hur många autografer du har skrivit i kväll?

– Nej, det är jättemånga. Det är jättekul att det är många, säger Marcus Hellner.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista