Therese Olsson har skjutit sin andra älg - på tredje jaktdagen. Foto: Anders Johansson.

Allt fler kvinnor blir jägare

Allt fler kvinnor börjar jaga. Drygt sju procent av medlemmarna i Norrbottens jägareförbund är kvinnor och det är fler är riksgenomsnittet. Enligt Jägareförbundet har antalet kvinnliga medlemmar ökat med 73 procent sedan 1998.

En anledning till ökningen kan vara att en del skolor har infört jägarutbildning.

– Jag tycker att det är bra att det skett en ökning. Det behövs att det blir lite mer jämnställt och att kvinnorna vågar ta för sig, säger jägaren Emma Larsson i Överkalix.

Det finns numera nätverk för kvinnliga jägare och även det kan vid sidan av jägarutbildningen i vissa skolor ligga bakom det ökande intresset bland kvinnor för jakt.

– Jag vet att det är många tjejer, som är härifrån och som får läsa till jägarexamen i skolan och det är ju bra, säger Emma Larsson.

Inom Svenska jägareförbundet är drygt fem procent av medlemmarna kvinnor och det är alltså betydligt fler än tidigare. När det gäller medlemmar, som är under 18 år är hela 36 procent kvinnor.

I Norrbotten har förbundet drygt 10 000 medlemmar och 785 av dem är kvinnor, alltså 7.5 procent av alla medlemmar.

Emma Larsson, som i första hand är älgjägare, ser flera fördelar med att jaga.

– Det är friheten, naturen och möjligheten att vara ute i skogen. Det är ju som hälsa för själen och livsnjutning, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista