1 av 2
Tomas Junkka regionchef vid landstinget. Foto: Maritha Mossberg/ SR Norrbotten
2 av 2
Majken Apelqvist från Gällivare. Foto: Maritha Mossberg/ SR Norrbotten

Nya vårdavgifter kritiseras

Från årsskiftet höjdes samtliga vårdavgifter för sjukvård i länet. Den högsta höjningen är avgiften för besök hos distriktssköterskan. Det var tidigare fritt men kostar nu 100 kronor för varje besök. Höjningen görs för att få in mer intäkter till landstinget.

Generellt har alla vårdavgifter har höjts med 20 kronor. Undantaget är avgiften vid besök hos distriktssköterskan som utgör den största höjningen. Det var tidigare fritt men kostar nu 100 kronor för varje besök.

– Vi tycker det är fel att utsätta dem som verkligen behöver det, för den här höjningen, säger Majvor Persson från Gällivare.

– Speciellt för pensionärerna blir det ju dyrt. När man kommer så långt att man har frikort och hade man inte det så skulle det kännas. Jag vet inte om jag skulle gå hit två gånger i veckan som jag gör idag. Då skulle jag försöka få med mig material och sköta det hemma, säger Majken Apelqvist från Gällivare, som besöker distriktssköterskan.

Anledningen till landstingets avgiftshöjning är att det ska kompensera att telefonrecept numera är avgiftsfritt. En annan anledning är att landstingets inkomster som är just vårdavgifterna.

– Från 1 januari lever vi på samma sätt som om vi hade haft en privat vårdcentral någonstans här i krokarna. Vi är helt intäktsberoende och vi har intäkter på tre sätt. Det första är en vårdpeng och den är större och mindre beroende på ålder och vårdbehov. Det andra är en läkemedelspeng och har samma system som vårdpengen. Det tredje är patientavgifterna, och har vi fler besök får vi mer intäkter, säger Tomas Junkka regionchef vid landstinget..

I dag betalar ingen mer än 900 kronor per år i vårdavgifter, Därefter får man frikort och avgiftsfrivård.

Men finns det vinnare och förlorare?

– Primärvården är vinnare. De som är förlorare det är dem som har färre besök och som inte kommer upp till högkostnadsskyddet. De förlorar och får betala 20 kronor mer per besök, säger Tomas Junkka.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".