Märta Ringvall 100 år, Ulla Landström Gunillahem, Malmberget. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

Märta 100 firar kvinnodagen

För 100 år sedan instiftades den internationella kvinnodagen. Idag uppmärksammar vi den dagen just idag den 8 mars. Märta Ringvall bor på Gunillahem i Malmberget hon fyllde 100 år för ett par dagar sedan och hon minns.

– Det är lättare idag genom att det är så mycket som är förbättrat på alla områden. Många fler hjälpmedel har kvinnorna fått som de aldrig hade förr, säger Märta Ringvall.

Hon har upplevt första världskriget som startade 1914 och andra världskriget som bröt ut 1939.

– Det var nog mest bekymmer och sorg på den tiden. Jag var 14 år gammal när jag blev utan föräldrar, både mamma och pappa dog, säger hon.

Under de 100 år som Märta Ringvall har levt har den tekniska utvecklingen gått fort. Den första bilen i Kiruna var en attraktion i början av 1900-talet.

– Jag fick åka med en farbror till frisören, han var norsk och hade första bilen och det var en sevärdhet, minns hon.

Svenska kvinnor fick rösträtt 1921 och var sist av de nordiska länderna att lagstifta om det, då var Märta Ringvall 11 år. Hon är pigg fortfarande men hör lite illa och får hjälp av Ulla Landström som jobbar på Gunillahem.

– Allting har förändrats till det bättre men nu går det visst neråt igen, men det klarar man säkert upp. Människorna är mer upplysta nu, mer skolade, säger Märta Ringvall.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".