Fredrik Gustavsson, Kustbevakningen Region Nord. Foto: Niklas Jälén.

Kustbevakningen får inte rädda liv

Kustbevakningen i Luleå larmas inte av SOS Alarm vid olyckstillbud, även om de finns i närheten av olycksplatsen.

Vid ett tidigare tillfälle drunknade en man i Gäddviksströmmarna och där hade kustbevakningen kunna göra en insats. Det säger Fredrik Gustafsson, som är stationschef för kustbevakningen i Luleå.

– Vi hade definitivt kunnat göra en insats. Vi hade en svävare på stadsfjärden, ungefär fem minuter därifrån. Men gänget på svävaren fick inte något larm om olyckan, säger han.

Det var för några år sedan som en man drunknade i Gäddviksströmmarna, när hans skoter gick genom isen.

Vid en olycka ska SOS Alarm i första hand kontakta den kommunala räddningstjänsten, men Kustbevakningen är också beredd att rycka ut, då man har både snabbåt, svävare och skoter. Men larmrutinerna fungerade inte och det har skett vid fler tillfällen, säger Fredrik Gustafsson.

– Det var en händelse i somras till exempel. Då bröt en brand ut på en ö och vår personal jobbade på en båt i närheten. Där hade de kunnat hjälpa till, säger han.

För Kustbevakningens personal känns det frustrerande att inte larmas, när man ändå har möjlighet att rycka ut, säger han.

– Man känner sig otillräcklig, då man inte kan hjälpa till. Det skulle vara att utnyttja resurserna max.

Chefen för SOS Alarm i Luleå, Ola Berg säger att det är den kommunala räddningstjänsten som ska larmas vid en olycka på kommunalt vatten, det vill säga inomskärs och ute till havs är det Kustbevakningen. Men larmoperatörerna ska i fortsättningen bedöma om även Kustbevakningen ska kontaktas, så att utryckningen kan gå snabbare.

 Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista