Amerikansk B-1 bombplan. Foto: Findlay Kember/Scanpix

USA bombar i Norrbotten

Det amerikanska flygvapnet ska tillsammans med det svenska öva bland annat bombfällning i Sverige i sommar. Luleå och skjutfältet Lomben, i Kalix kommun, kommer att vara centrala platser i övningen.

Övningen blir troligen den första mellan enbart svenska och amerikanska militära styrkor på svenskt territorium, uppger tidningen Riksdag & Departement.

En förutsättning för att övningen blir av är att regeringen ger sitt godkännande. Försvarsmakten har begärt att få genomföra övningen som enligt planerna ska hållas under två veckor kring månadsskiftet juli-augusti. Regeringen väntas ge besked i nästa månad.

Under övningen är det tänkt att ett 20-tal amerikanska stridsflygplan och närmare 200 amerikanska soldater ska stationeras på flygflottiljen F 21 i Luleå.

Syftet med övningen är enligt Försvarsmakten att förbättra de svenska flygstridskrafternas förmåga. Under övningen vill försvaret bland annat fälla bomber vid skjutfältet Lomben i Norrbotten.

Sverige och USA deltog så sent som sommaren 2009 i en liknande övning i Sverige, men då var även nio andra EU-länder med.

 TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".