Monica Lejon, handläggare på länsstyrelsen

Storsatsning på kvinnors företagande

På den internationella kvinnodagen meddelar länsstyrelsen i Norrbotten att det ska satsas närmare 3 miljoner kronor på företag som kvinnor driver i projektet, "Främja kvinnors företagande".

Monica Lejon är handläggare på länsstyrelsen för det här programmet, som kommer från näringsdepartementet. Även länsstyrelsen planerar att skjuta till regionala pengar, men det är kvinnorna som söker projektbidragen.

- Det är ett stöd som ska rikta sig till företagarkvinnor och kvinnliga nätverk och finansiera aktiviteter för dem. Man kanske vill anställa ytterligare någon person som kanske driver en hobbyverksamhet och vill starta ett företag, öka sin omsättning och komma vidare i sitt företagande, säger Monica Lejon.

Projektet "Främja kvinnors företagande" kom till för några år sedan och nu kommer den andra omgången, trots att det var menat att bara pågå i några år. Det gäller kvinnligt företagande på många områden, exempelvis kreativa och gröna näringar som ska skapa tillväxt.

Det avser projekt som finns över hela Norrbotten och gärna större sådana den här gången. Även organisationer och kommuner som satsar på kvinnligt företagande kan få del av pengarna som gäller för ett år.

Inger Marklund SR Norrbotten

inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista