Sten Fors, förhandlingschef Hyresgästföreningen. Foto: Niklas Jälén.

Högsta hyreshöjningarna i Kiruna

Kirunabostäder har höjt hyrorna mest bland bostadsbolagen i Norrland och höjningen ligger på tredje plats i landet. Det visar statistik för de senaste tio åren. Totalt har hyrorna höjts med 32.5 procent i Kiruna.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Sten Fors säger att det här är jobbigt för medlemmarna.

- Det är klart att de inte tycker att detta är speciellt muntert. Men man har också förstått att Kirunabostäder har ett stort behov av underhåll och att det är viktigt att lägenheterna underhålls så att det inte blir eftersatt, säger han.

Kirunabostäder har under de senaste åren genomfört omfattande reparationer av sina fastigheter, speciellt under 2009 och det har motiverat de kraftiga hyreshöjningarna. Men för en del hyresgästar har det blivit så dyrt att de måste skaffa sig en billigare lägenhet.

- Det kan nog tänkas att det kan finnas även det. Nu handlar det om att man har gått upp kraftigt med hyrorna. Det handlar om 600 - 700 kronor på några års tid för en normaltrea oich det är klart att inte alla har de marginalerna, säger Sten Fors.

Listan över hyreshöjningar i Norrbotten toppas av Kirunabostäder med Jokkmokkshus och Lulebo därefter. Lägst höjningar var det för Arvidsjaurhem. Genomsnittshöjningen för bostadsbolagen i länet var drygt 17 procent och värst alltså i Kiruna med drygt 32 procent. Men Sten Forss räknar med lugnare tempo nu.

- För 2010 är vi klara med förhandlingarna i december och då höjdes hyrorna med 1.58 procent för Kiruna eller 13 kronor kvadratmetern och det väl ungefär som man har på många andra håll i landet. Rätt låga hyreshöjningar på grund av den låga räntan med andra ord, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista