1 av 2
LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: LKAB.
2 av 2
Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna.

Käbblet äventyrar gruvan

Flytta Kiruna åt det håll som LKAB förslår och lyssna inte på politikerna. Nu säger Gruvfackets ordförande Harry Rantakyrö att det måste bli slut på det politiska käbblet i Kiruna kring stadsflytten. Det kan annars äventyra hela gruvan.

Företaget orkar inte att ställa upp hur mycket som helst ekonomiskt att göra två stadsflyttar, både i Kiruna och  Malmberget. Det är en tung börda för företaget och politiken måste nu enas med företaget och kan man inte enas förkortar man gruvans livslängd.

De två kommunalråden Lars Törnman och Kenneth Stålnacke har var sitt alternativ åt vilket håll man ska flytta stan.

Törnman vill åt nordost och Stålnacke åt nordväst. Harry Rantakyrö menar nu att politikerna måste bestämma sig åt vilket håll stan ska flyttas och att de då ska lyssna på LKAB och vad de säger. Han ger exemplet med sträckningen av den nya E 10 där LKAB ville att den skulle ligga på ett annat ställe men Vägverket la de där den ligger nu och därför måste flyttas igen. Rantakyrö vill att man ska lyssna mer på företaget och var stan ska flyttas och därmed ger han tummen ner till Lars Törnmans förslag som är att flytta stan åt nordost.

De måste ena sig, det är två alternativ som gäller. Antingen nordväst eller söderut förbi flygfältskorsningen.

Det läge som nu är i Kiruna menar Rantakyrö börjar bli allvarligt menar Harry Rantakyrö.

– Det är det västa man kan hamna i som företag då man dessutom ska upp i produktion. Det här året ska detaljplanen vara klar annars kan det påverka produktionen, säger Harry Rantakyrö.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista