Tomas Nilsson, ordförande i Gruvfyran, Malmberget. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

"Inga pengar att erbjuda"

Avtalsförhandlingarna för 450 000 industriarbetare pågår för fullt. Parterna står långt ifrån varandra och Tomas Nilsson ordförande i Gruvfyran i Malmberget är en av dem som förhandlar för 4 500 gruvarbetare i länet.

- Det är svårt att komma framåt, säger han.

Fackets bud är ettårsavtal med 2,6 procent i löneökning . Arbetsgivarna i de centrala förhandlingarna bjuder noll kronor.

- De har inga pengar att erbjuda säger de. Sedan har vi nästa stora fråga som är bemanningsfrågan och det är en jätteviktig fråga för oss inom fackföreningsrörelsen, där är det också tvärt nej, säger han.

Varför är bemanningsfrågan viktig?

- Det är att säkerställa att personer på arbetsplatsen inte ska bli överkörda av bemanningsföretagen, konstaterar han.

Hur är läget i förhandlingarna just nu?

- Just nu är det så att de opartiska ordförandena, det vill säga medlarna, är inne. Nu är vi tre parter, arbetsgivarna, medlarna och så vi, som sitter och jobbar med att hitta alternativ till det bud som har varit och som vi tackat nej till. Sedan får vi se om det genererar till att de kommer fram till något konkret då blir vi inkallade, kanske i slutet av veckan eller under helgen, det återstår att se. Vi har fått direktiv att ha väskorna packade, så fort det kommer någonting så åker vi ner, svarar han.

Flera avtal inom IF Metall går ut den sista mars, bland dem Gruvavtalet. Kan parterna komma överens till dess så återstår de lokala förhandlingarna innan allt är klart.

Tomas Nilsson har goda förhoppningar att avtalet hinner bli klart i tid.

- Ja innan dess ska det väl vara klart, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
martiha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista