Björn Sundgren Jägareförbundet Norrbotten

Jägare ifrågasätter älginventering

Jägareförbundet är kritisk till den inventering av älgstammen som Sveaskog gjort i delar av Norrbotten. Enligt den har älgstammen mer än fördubblats sedan förra året.

Inventeringen är direkt felaktig hävdar Jägareförbundet.

-Det finns ingen rim och reson om man tittar på älgstammens utveckling och den avskjutning som har varit de senaste åren. Det finns ingen möjlighet i världen att man skulle ha de här älgstammarna som de redovisar, säger Björn Sundgren som är jaktvårdskonsulent i Norrbotten.

Sveaskog anlitade Svensk naturförvaltning för inventeringen och priset var 1,1 miljon kronor.

I Norrbotten valde man att göra en så kallad linjeinventering, vilket innebär att man på förhand gjorde upp vilka sträckor man skulle räkna älg på.

- Totalt spanade vi ändå av en ganska stor del av hela ytan - det handlade om 300 till 400 tusen hektar, säger Johan Trové, projektledare vid Svensk naturförvaltning.

Den inventeringen ligger nu till grund för den stora inventering på 1,1 miljon hektar som Sveaskog hade beställt och dessutom kom inventeringen igång sent. Den inleddes första veckan i december, men fick avbrytas på grund av snöbrist och först i mitten av januari kunde den avslutas.

Det innebär att inventeringen gjordes när älgarna i Norrbotten är inne i den så kallade vintervandringen och rör sig som mest.

Enligt Björn Sundgren på Jägareförbundet bör man inte vinterinventera älg eftersom älgarna då finns på platser där de normalt inte är i jakttid.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista