SSAB med masugnen i Luleå

Metall stämmer SSAB

IF Metall i Luleå stämmer SSAB inför Arbetsdomstolen. Facket anser att det var fel att sparka två anställda vid stålverket i Luleå. De berörda männen gjorde som brukligt var under lång tid, de tog själva hand om uttjänt hydraulolja.

Männen hade inte tillstånd, men de följde praxis. När de nämnde saken för en chef, blev läget ett annat.

-Det hade förekommit under lång tid och var inget som de smög med, ändå beslutade arbetsgivaren att säga upp personerna, säger Tomas Karlsson, vice ordförande i IF Metallklubben till Dagens Arbete.

Facket tyckte att företaget borde ha reagerat tidigare, innan det utvecklades till praxis. Men varken lokal eller central förhandling ändrade beslutet att säga upp medlemmarna. Därför stämmer facket SSAB inför Arbetsdomstolen.

-Det finns en mångårig och vedertagen praxis på bolagets arbetsplats i Luleå att anställda får ta hem spillolja. Detta har under alla år skett med arbetsledningens vetskap och goda minne, skriver LO-TCO Rättsskydd i sin stämningsansökan.

Det kan ta upp till 14 månader innan ärendet avgörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".