Ballong uppsändningarna kommer att öka från Esrange. Foto: Rymdbolaget.

Nya affärsmöjligheter för Esrange

I går undertecknade Sverige och Ryssland ett avtal om rymdsamarbete. För Esrange innebär det bland annat att företaget kan erbjuda befintliga ballongflygningar hela varv runt nordpolen för forskningsändamål. Något som kan ge nya jobb på rymdbasen i Kiruna.

Intresset bland forskare från hela världen att flyga sina experiment med hjälp av höghöjdsballonger från Rymdbolagets anläggning Esrange i Kiruna har ökat betydligt de senaste åren. Förra året var fullbelagt och det är likadant i år.

Lennart Poromaa, divisionschef på Esrange, menar att avtalet kommer att stärka Esrange position som den största leverantören av ballonguppsändningar på det norra halvklotet.

Det kommer också att generera fler arbetstillfällen på Esrange Space Center, säger han.

Flera kunder har velat ha möjligheten att flyga sina experiment på ballonger under längre tid än vad som varit möjligt tidigare. Mätningar under lång tid är av stor vikt inom atmosfär- och astronomiforskning.

Det var i samband med statsminister Fredrik Reinfeldts besök i Moskva som avtalet om rymdsamarbetet undertecknades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista