Filip Öhman i klass 8B på Kråkbergsskolan. Foto: Anna Torgnysdotter.

Konstprojekt för högstadiet

För att få högstadieelever att själva fundera kring vad konst egentligen är och kan vara, så har läroprojektet Labyrint startats. Fyra skolor i Luleå och i Kiruna kommer besökas i ett första skede. Tanken är sen att föra idén vidare och högstadieskolor i länets alla kommuner ska besökas.

Den här veckan har Kråkbergsskolan i Sunderbyn, utanför Luleå besökts av Labyrintprojektet. 

14-åriga Filip Öman och Johannes Norrblom håller på att bygger en jordglob av Cocacola-burkar. Det de gör är att bygger en jordglob i hönsnät med olika världsdelar av ihopsydda, utplattade cola-burkar. Det är för att symbolisera hur jorden svämmar över läskburkar.

- 98 procent av jordens befolkning känner till varumärket Coca-cola, säger Johannes Norrblom

Uppdraget som just den här gruppen tog sig an var att ställa egna frågor om miljö och återvinning. Det är frågor som samtidskonsten vill ställa - om samhället här och nu.

För någon vecka sen var man på Nya läroverket i Luleå och då var det en av högstadieelever som lade sig i en sovsäck utanför köpcentret Smedjan för att uppmärksamma att det finns uteliggare. Andra elever klädde ut sig i militärkläder och gjorde videointervjuer med folk om att svenska soldater skickas till Afghanistan.

Konstnären Klas Hällerstrand menar att den här delen inte finns riktigt med idag:

- Det känns ändå som det är nåt som saknas i skolan.

Och 14-årige Filip Öman konstaterar att de tre dagarnas jobbande varit roliga och inte liknat de vanliga bildtimmarna i skolan.

- I bilden i skolan är det mycket rita, lera och så. Det är roligt att få testa på andra saker också, säger han.

Vernissage och avslutning av elevernas konstarbete är det ikväll på Kråkbergsskolan i Sunderbyn.

Labyrint ingår som en del i ett större treårigt konstprojekt.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista