Kirunainstitut följer Mars-satellitens färd

Institutetet för rymdfysik, IRF, i Kiruna har nu börjat ta emot signaler från den europeiska satellit, som befinner sig i omloppsbana runt planeten Mars. Signalerna kommer från det instrument som utvecklats av Kirunainstitutet och som har till uppgift att mäta solvinden.
Än så länge har allting tekniskt med satelliten Mars Express fungerat bra, enligt professor Stas Barabash på IRF. Detta till skillnad från de forskare inom den europeiska rymdorganisationen, ESA, som inte lyckats få kontakt med sin marslandaren Beagle 2. Satelliten Mars Express går som planerat i omloppsbana runt planeten och har flera vetenskapliga instrument ombord, bland annat Kirunainstrumentet Aspera 3, som nu ska mäta hur solvinden påverkar Mars övre atmosfär. Signalerna från satelliten tas emot i Australien, som skickar dem vidare till Darmstadt i Tyskland. Därifrån hämtar forskarna i Kiruna signalerna via Internet. Totalt är ett 50-tal personer inblandade i Aspera 3-projektet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".