IT-krisen inte lika djup i länet

Fjolårets kris för IT- och telekombranschen slog inte lika hårt i Norrbotten som i resten av landet. Många företag har tvärtom vuxit kraftigt mitt under krisen. Det visar en granskning som Norrbottensnytt har gjort.
-Krisen kom senare till Norrbotten och blev heller inte lika djup. Det säger flera bedömare till Sveriges Radio Norrbotten. Och enligt Mikael Börjesson, chef för CDT, centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet, så är förklaringen att företagen i Norrbotten har mindre riskkapital och dessutom har produkter som det finns behov av, trots lågkonjunkturen. Men visst har krisen också märkts i Norrbotten. Av de 2.000 varslen om uppsägningar, som rapporterades till länsarbetsnämnden under förra året, så drabbade 200 eller tio procent länets IT- och telekomföretag. I riket som helhet har dock andelen varsel i branschen varit minst tre gånger större. Totala antalet varsel i fjol i Sverige var nära 69. 000 enligt AMS. Och enligt den svenska internetsajten kickad.nu så varslades 19. 500 anställda inom IT och telekom. Det innebär att minst 28 procent av varslen i landet kom från den branschen. Mot alltså 10 procent i Norrbotten. De flesta varslen i Norrbotten kom i stället från gruv- och tillverkningsindustrin (1.100). De så kallade callcenterföretagen, det vill säga företag som utför telefontjänster, hade dessutom lika många varsel som IT- och telekomföretagen, det vill säga omkring 200. Bilden av att IT och telekomföretagen i Norrbotten har klarat sig bra i krisen bekräftas också av de 25 större företag som Norrbottensnytt talat med. Över hälften av av de tillfrågade företagen har ökat omsättningen och anställt mer personal. Ja, antalet nytillkomna jobb är faktiskt fler än de som försvunnit. I de tillfrågade företagen försvann 100 jobb samtidigt som det tillkom 116 nya. Det verkar också som att de företag som befinner sig längst bort från kusten har klarat sig bäst. Det har varit förhållandevis få varsel och konkurser i Norrbottens inland jämfört med de IT-täta orterna vid kusten. Men det är samtidigt vid kusten, framförallt i Luleå, som tillväxten i har företagen varit kraftigast. Mer om hur IT- och telekomföretagen i länet klarat sig under krisen kan du höra varje dag 14-23 januari i P4 - i Norrbottensnytt kl 6.30, 7.30 och 9.30 samt i Tre timmar direkt 13-17.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista