Metall skarpt kritisk till broschyr

Bemanningsföretagen sprider just nu en broschyr som visar för företagsledare hur facket kan lämnas utanför, när personal ska hyras in. Detta mitt i en avtalsrörelse där just bemanningsföretagens roll på arbetsmarknaden är en brännande het fråga.

Henrik Bäckström är branschorganisationens förbundsdirektör och han kallar texten för kundinformation.

– Det är ingen marknadsföringskampanj. Det är allmän information om vad som gäller när man anlitar bemanningsföretag, säger han.

Årets avtalsrörelse är en av de största någonsin i Sverige. Och förutom lönerna, är det främst om bemanningsföretagens roll på arbetsmarknaden som parterna tvistar.

– Problemet är att företagen idag använder bemanningsföretagen för att gå runt lagen om anställningsskydd. De säger upp folk och återanställer genom bemanningsbolag, säger Jörgen Nässtöm, ombudsman på fackförbundet IF Metall i Norrbotten.

Mitt under pågående förhandlingar, riktar sig bemanningsföretagens branschorganisation till sina kunder – företagsledarna – med formuleringar som att: "Medbestämmandelagen begränsar inte din rätt att besluta" och "Du behöver inte upprätta några avtal med facket om inhyrning av personal".

Informationen finns både på Bemanningsföretagens hemsida, och i en broschyr som delas ut till kundföretagen.

Ett aggressivt sätt att marknadsföra sig, tycker Jörgen Näsström.

– Här skriver man svart på vitt att facken ljuger och att arbetsgivaren ensam kan välja att anlita bemanningsföretag. Men det finns faktiskt något som heter medbestämmandelagen. Det är bara att konstatera att vi genom åren har haft många problem med bemannningsföretag. Det finns många som tror att man kan skära guld med täljkniv.

Samed Salman, Sveriges Radio Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista