Kirunaflytt mot flygplatsen

Kirunas centrum ska flyttas söderut till flygplatsen. Så blir det om Kirunapartiet vinner valet.

I Kirunapartiets vision för det nya Kiruna ligger centrum och bebyggelsen mellan bostadsområdet Lombolo och flygfältet.

- Vi har tittat och tittat på kartan över Kiruna och sett att det är fina områden mot flygplatsen. Vi ser möjligheten med rymdturismen och ett samlat resecentrum. Och det mest centrala är att området inte ligger på malmen, säger ordföranden Henry Emmoth när han idag presenterade partiets plan.

- Området har också delvis färdig infrastruktur och det minskar kostnaderna för stadsomvandlingen rejält, säger Henry Emmoth.

Kirunapartiet spinner på en vision som LFV ritat med flygplatsen och den planerade rymdturismen som grund i nya stan.

Ann-Helen Bergsten, som nyligen gått från Socialdemokraterna till Kirunapartiet, var med och fattade beslutet att Kiruna ska flyttas nordväst till Luossavaara.

- Men den mark som är möjlig att bebygga där har krympt alltmer sen vi fattade beslutet. Det har kommit fram uppgifter om gruvfyndigheter och så vidare. Nu finns där för lite plats för en stad där, säger hon.

Men sprickbildning från gruvan vandrar ju även i sydostlig riktning, åt det håll ni nu vill bygga stan. Hur tänker ni om det?

– Ja, men sprickbildningen går åt nästan alla håll. Var vi än pekar så finns det en gruvfyndighet eller så kommer sprickorna. Man måste titta på de lösningarna också. Vi pratar ganska många år framåt i tiden. Ska vi låta stan dö till dess? Man får bygga på ett nytt modernt sätt så att det är lätt att flytta byggnader när den tiden kommer, säger Ann-Helen Bergsten.

Vad är skillnaden mellan kommunledningens plan för stadsflytten och Kirunapartiets?

– Skillnaden är väl att det finns ingen som har pekat ut vart vi ska flytta staden. Nu sätter vi ner foten och säger att här ska vi rulla ut staden, säger Ann-Helen Bergsten.

Området kring stadsberget Luossavaara vill Kirunapartiet utveckla som ett fritidsområde med slalombacken, hotell, skoterleder, skidspår och hundspann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista