Kommun ansvarig för kvicksilverbomb

Nu pekar länsstyrelsen ut Kiruna kommun som tillsynsansvarig för den tickande miljöbomben Ala Lombolo. Det brådskar att rena sjön från 200 kilo kvicksilver. Men när nu kommunen plötsligt utpekas som ansvarig är miljöchefen orolig för att saneringen försenas.

– Risken är att det blir ett slags bollande av den här frågan mellan myndigheter. Det är inte ett bra läge att hamna i en diskussion nu om vem det är som har ansvaret för sjön. Det ska vara fastställt och det trodde vi att det var, säger kommunens miljöchef Margareta Bergman.

Kommunen trodde att det var klart att länsstyrelsen är tillsynsansvarig för de stora mängder kvicksilver som gruvbolaget LKAB en gång i tiden släppte ut.

Ala Lombolo med 200 kilo kvicksilver och tusentals granater har utretts under 20 års tid. Det är bråttom nu med reningen för risken är att sprickor från gruvan gör att allt kvicksilver åker ut i Torne älv.

– Det som blir konstigt här är att kommunen skulle ha ansvarat över LKAB:s verksamhet då när de gjorde titreringar med kvicksilver, säger Margareta Bergman.

Men i länsstyrelsens nya program för efterbehandling av förorenade områden, som skickats till Naturvårdsverket, lastas tillsynsansvaret på kommunen. I uppgiften ingår bland annat att hitta skyldiga till utsläppen och kräva dem på pengar.

– Nya uppgifter har visat att LKAB:s utsläpp har gått via ett kommunalt reningsverk. Det är alltså det kommunala reningsverket som har släppt föroreningarna till sjön, säger Mats Aunes som är miljöingenjör på länsstyrelsen.

Men det finns frågetecken.

– Tillsynsförordningen, som reglerar vem som har tillsyn, är väldigt tvetydigt skriven i många fall. Vi måste kika lite mer på frågan som gäller kommunens tillsynsansvar, säger Mats Aunes.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".