1 av 2
SMASK-dansare. Foto: Boel Engkvist, SR Norrbotten.
2 av 2
David Saulesco och Marie Olofsson. Foto: Boel Engkvist, SR Norrbotten.

Smask flyttar till Studio Acusticum

I kväll avgörs årets upplaga av Smask, Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, i Piteå. Över 100 studenter arbetar ideellt med arrangemanget som i år flyttat till Studio Acusticums lokaler av ekonomiska skäl.

Smask är en musiktävling i sann schlageranda bland Sveriges alla musikhögskolor. Varje skola har sin lokala tävling där två vinnare går vidare till en riksfinal.

Arrangemanget engagerar över 100 studenter som arbetar ideellt. Det ger studenterna en möjlighet att utöva sina talanger och pröva på nya saker. Det kan till och med leda till ett karriärsavstamp om man ligger i.

I år är temat "Jorden runt" och tanken är att deltagarna ska ta med sig åskådarna på en resa från det vintriga Piteå.

De olika bidragen måste vara skrivna av studenter och innehålla en märkbar tonartshöjning. Det är endast studenter som får delta i Smask, men vem som helst får komma och titta på showen.

Förra året hölls tävlingen på Norrmalmia i Piteå, men av ekonomiska skäl har tävlingen i år flyttats till Studio Acusticum.

Vinnare ifjol var gruppen Osynk med låten "Vi ska bilda pojkband" samt duon Gustav och Märta med låten "Våra rynkor ska alltid matcha varann".

Återstår att se vilken vinnare som ska skickas till årets riksfinal i Göteborg.

Boel Engkvist, SR Norrbotten
boel.engkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".