1 av 2
Foto: Försvarsmakten
2 av 2
Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

Försvaret glömde samråda med samerna

Den övning som helikopterflottiljen just nu genomför i Abiskoområdet får kritik från Laevas sameby som har renar i området. Övningen har startat utan att det skett något samråd med berörda samebyar som har renar i området.

Övningen som kommer att pågå i ytterligare två veckor har som syfte att låta helikopter förbandet öva i fjällmiljön.

Helikopterflottiljen har fått ta emot flera samtal från upprörda renägare om att de stört. Framförallt är de besvikna över att de inte fått tinformation över var de ska flyga.

Niila Inga är kritisk till årets övning som planerats utan att samråda med berörda samebyar.

– Efter en så här svår betesvinter har vi hittat en plätt där det är bra bete helt sonika och vi har haft flera tusen ren där och edan har det hux flux kommit helikoptrar en dag och hovrat över just det fjället. De skrämde iväg större delen av våran hjord därifrån, säger Niila Inga.

Han anser att försvaret hade kunnat samråda med samebyn innan övningen startade.

– Vi hade haft ett fjäll bara någon kilometer bort där de hade kunnat flyga och öva. Hade de bara samrått med oss hade vi kunnat rekommendera bättre ställen där de kan vara och öva, säger Niila Inga.

Men helikopterflottiljen menar att information gått ut, men de har inte gett den direkt till de berörda. De säger sig också ta kritiken på allvar.

– De har fått det via länsstyrelsen. Vi har inte haft det direkt med dem och det har vi inte tid med heller. Natuligtvis är det något vi får titta på om det inte är nog det vi gått ut med, säger Roger Larsson, informationschef vid Helikopterflottiljen.

Hur tänker ni hantera läget? Det är två veckor kvar av övningen och de är kvar i området.

– Ja, vi har har gjort en direkt åtgärd och kommer att undvika tre områden så att vi inte ska störa renarna. Sedan ska vi nu på söndag samverka med en av samebyarna, säger Roger Larsson.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".