Gunnar Idenstam

Världsorganist spelar in i Kiruna

En musikalisk hyllning till Jukkasjärvi ges nu ut på skiva. Det är världsorganisten och Kirunasonen Gunnar Idenstam som nu spelar in den musik han skrev inför Jukkasjärvs 400-årsjubileum.

Kiruna kyrka har under veckan använts som inspelningsstudio för skivan Jukkaslåtar som kommer ut i oktober i år.

Gunnar Idenstam är tillbaka i den kyrka där han som liten fattade tycke för orgeln.

- Jag började spela piano när jag var fem. Mina föräldrar lyssnade mycket på klassisk musik och de var ganska kyrkliga så jag var här i kyrkan sen jag var jätteliten och hörde orgel och tyckte att det var väldigt häftigt.

Musiken som nu spelas in komponerade Gunnar Idenstam inför Jukkasjärvis 400-årsjubileum och det är musik han sen länge drömt om att få göra.

- För mig har det här betytt att jag kanske mer än i något annat projekt kan förena den här virtiuosa franska katedraltraditionen som är mitt hantverk med min ungdomsförälskelser folkmusik, folkrock och symfonirock. Så det här har varit helt underbart för mig och ÄR helt underbart för mig, säger Gunnar Idenstam.

Han säger att de minnen han har från barn- och ungdomstiden ligger till grund för den musik han skapat i Jukkaslåtar.

- Renhjordar över isen och såna här dagar i juni när det är så vackert att det nästan gör ont. Och sen var det så här också att när jag var grabb så umgicks vi med en hel del samer, så jag har haft jojken i bakhuvudet och alltid blivit väldigt berörd - och det är jättekul att få med det här nu också, säger Gunnar Idenstam.

Förutom Gunnar Idenstam är det fem andra musiker som spelat in Jukkaslåtar. Det är Britta-Stina Sjaggo - sång, Sandra Marteleur - fiol, Simon Marainen - jojk, Thorbjörn Jakobsson - saxofon och Jonas Sjöblom - trummor och flöjt.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".