Kommunsamarbete sparar pengar

Projektet framtida samverkan i östra Norrbotten ska pågå till sommaren 2005 och en rad kommunala verksamheter föreslås slås samman i Kalix, Haparanda, Överkalix och Övertorneå kommuner.
Sedan i maj förra året arbetar Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå kommuner i ett samverkanprojekt i flera kommunala verksamheter. Samarbetet ska framförallt spara pengar men också förbättra kvaliteten. Gemensamt lönekontor Ett gemensamt lönekontor för de fyra kommunerna skulle spara 4 - 5 miljoner kronor. Att samverka ses som ett alternativ till att slå samman flera kommuner. Kommunerna kan samverka om framtida kollektivtrafik, krishantering, alkoholtillstånd och tillsyn, licenser för datorprogram med mera. Omsorg Om en månad startar samverkanprojektet inom familje- och individomsorgen i de fyra kommunerna i östra Norrbotten. Enligt Leif Häggbo en av två utredare för projektet är detta ett alternativ till kommunsammanslagningar.
Maritha Mossberg
SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".