LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: LKAB.

Kiruna kan slippa flytt

Om LKAB byter brytningsmetod kan Kiruna slippa flytta. Det hoppas i alla fall kommunalrådet Lars Törnman (S). Han säger också att han fått uppgifter om att sprickbildningen kan upphöra när LKAB börjar bryta djupare ner i gruvan.

– Jag har haft diskussioner med Luleå Tekniska universitet och även med LKAB:s vd här i mitt arbetsrum. När man går djupare ner i berget och får mer berg ovanpå gruvan kommer man till slut till en gräns där sprickorna inte längre uppstår därför att berget blir så fast. Det kan vara möjligt i framtiden att sprickorna helt enkelt upphör, säger Lars Törnman.

Kommunen har i veckan fått kritik från gruvtolvan för att det går trögt med stadsflytten. Men Lars Törnman tycker inte man ska ha för bråttom, eftersom hela stan kanske inte alls måste flytta.

Ett sätt att stoppa sprickorna är, enligt honom, att LKAB byter brytningsmetod till den så kallade igensättningsmetoden. Det betyder att man fyller igen hålrummen efter malmen med gråberg.

– Det är möjligt, men den brytningsmetoden kostar mer. Men det kan vara lönsamt i det långa loppet därför att då behöver vi inte riva stan och då behövs det inte flyttas någonting. Det är sådana här teorier jag vet att man tittar på för LKAB måste titta på alternativ. Att lösa in en hel stad kanske kostar företaget 25-30 miljarder, säger Lars Törnman.

LKAB:s kommunikationsdirektör Lotta Fogde säger att de här frågorna inte har diskuterats i LKABs ledningsgrupp.

Erling Nordlund, professor i berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet, säger att igensättningsmetoden är i stort sett omöjlig i Kiruna eftersom det blir för lite fyllnadsmaterial.

– Kostnaderna blir för höga. Även högre än kostnaderna för att flytta stan.

Vad är det som är så dyrt?

– Transportkostnader och extra arbetsmoment.

Han tror inte heller att sprickorna går att stoppa.

– Sprickbildning verkar det bli när brytningsdjupet ökar också. Det visar de undersökningar vi gjort hittills.

Magdalena Martinsson

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".