Ljusare tider för Luleå

Luleå kommuns ekonomi 2009 gick oväntat bra. Det blev 100 miljoner kronor plus när årsresultatet presenterades i veckan. Nu visar det sig att kommunens företag också har gjort ett bra resultat med 113 miljoner på plussidan. Det är Luleå energi som står för merparten av bolagsvinsterna.

Men de kommunala bolagens överskott ska inte gå till skola och omsorg, som efterlyser mer pengar. Det säger Karl Petersen, socialdemokratiskt kommunalråd Luleå.

- Vi har bestämt i Luleå att inte ha den principen. För om vi gör det måste vi höja energipriset och fjärrvärmepriset i Luleå med mera. Vi ska i stället ta pengarna till skola, omsorg och annat via den kommunala budgeten.

-Det blev ju också ett fint resultat 2009 på den vanliga kommunala budgeten. Nu har vi minskat på sparkraven på skola och socialnämnden.

-De behöver spara 55 miljoner kronor mindre än vad som var tänkt. Så det är det vi använder det goda resultatet till, i huvudsak, säger kommunalrådet Karl Petersen (S).

Inger Marklund

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista