Luleå Hockey missar SM-slutspelet

Luleå Hockey missar SM-slutspelet i ishockey. Timrå vann med 0-1 (0-0, 0-0, 0-1) och tar den sista slutspelsplatsen.

Luleåspelarna stängde dörren till sitt omklädningsrum och begrundade att den slutspelsplats laget hade inför matchen gått förlorad. Det hade räckt med en poäng för att behålla den.

- Det känns grymt just nu. Allt det vi gjort i 54 matcher faller på ett enda mål i den sista matchen, säger Anders Burström, Luleås lagkapten när dörren öppnats.

Det var dramatiskt i den fullsatta ishallen i Luleå i den direkt avgörande matchen om en plats till SM-slutspelet. Inget av lagen bjöd på något, utan spelade med stor säkerhet bakåt.

Med drygt sex minuter kvar av matchen kom avgörandet. Stor matchvinnare blev 18-årige Anton Lander som med ett dragskott i krysset såg till att föra Timrå SM-slutspelet.

Och för Luleå Hockey tog säsongen slut.

Luften är tung av nederlag och blickarna tomma i Luleås dödstysta omklädningsrummet.

- Jag tycker vi är det bättre laget i dag, men deras målvakt står på huvudet i dag och räddar dem. Han är tungan på vågen i matchen, säger Anders Burström.

"Burras" analys av matchen är helt riktig. Anders Lindbäck gjorde räddningar i världsklass och gav Timrå chansen att vinna.

- Det var en riktigt svettig match, och jag tycker att vi spelade bra. Det känns oerhört skönt just nu, faktiskt, säger 21-åringen från Gävle som nu hållit nollan tre gånger i grundserien.

Att matchen gällde mycket märktes direkt. Intensiteten och farten var betydligt högre än i den vanliga grundserielunken.

Hemmalaget dominerade spelet, men lyckades inte överlista Lindbäck.

Samtidigt behöll Timrå tålamodet och visade upp ett imponerande försvar där spelarna offrade sig hänsynslöst för att hålla pucken utanför den egna kassen.

Gått i baklås

Anton Landers mål kom i början av slutrundan, strax efter att Luleå klarat av en utvisning.

- Jag fick pucken på styrning från Laurent Meunier, gick förbi en Luleåanfallare och siktade högt på bortre krysset och fick in den, säger Lander om sitt sjunde mål för säsongen.

Luleås tränare Roger Rönnberg var dyster efter förlusten.

- Det är en svart dag för Luleå hockey. Vi förlorar för att vi inte gör mål. Det offensiva spelet har gått i baklås efter jul. Jag kan inte analysera varför just nu. Det känns bara oerhört tungt just nu.

Ryktena om att Luleåtränaren slutar efter den här säsongen, för att bli förbundskapten för Småkronorna vill han inte säga något om.

- Jag vill inte kommentera det nu, säger Roger Rönnberg.

Matchhjälten Anton Lander fick pucken lite till vänster i Luleås zon. Han åkte in mot mitten och sköt ett bra dragskott som han fick rakt upp i krysset bakom Luleåmålvakten Mathias Modig.

Uppgörelsen blev som väntat nervdallrande, och Luleå resolut tog kommandot redan från början. Intensiteten var på slutspelsnivå och det smällde i sargerna titt som tätt.

Hemmalaget skapade mest, men Timrå försvarade sig smart och hade en lysande Anders Lindbäck som sista utpost i målet. Lindbäck briljerade med svettiga tokräddningar som satte myror i huvudet på Luleås anfallare.

Timrå skapade några riktigt vassa chanser, men även Luleås målvakt Mattias Modig höll hög nivå den här viktiga kvällen.

Matchen var mållös i två perioder, och Luleå i slutspel.

Drygt sex minuter in i slutperioden förändrades allt. Anton Lander prickade in ett ledningsmål för Timrå strax efter att Luleå klarat av ett numerärt underläge.

Nu var Medelpadslaget i slutspel och norrbottningarna jagade furiöst för att få en kvittering, dock utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista