Lång väntan på diagnos

Enligt Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för människor med så kallade bokstavskombinationer, blir många feldiagnostiserade i Norrbottens län, men hur många det rör sig om vet man inte.

ADHD är liksom Tourettes syndrom ett neuropsykiatriskt funktionshinder och handlar om hur hjärnan arbetar och fungerar.

Sunderbyns sjukhus är ett av få i Norrbottens län som har en specialiserad neuropsykiatrisk mottagning för vuxna. Erika Sigvallius, sjuksköterska, säger att det är önskvärt med fler psykologer för att fler ska få hjälp och kortare väntetid.

Miriam Jaakola är ordförande i Attention. Under tio års tid blev hon feldiagnostiserad. Precis som i Miriams fall får många först diagnosen depression, för att sedan upptäcka att det egentligen handlar om en bokstavskombination.

Först vid 26 års ålder fick hon rätt diagnos för ADHD, Tourettes syndrom och bipolärt syndrom. Miriam Jaakola säger att hon önskar att det skulle finnas mer kunskap inom psykiatrin angående ADHD.

- Jag tycker att det är fruktansvärt att det ser ut som det gör. Det hade kanske sett helt annorlunda ut i fall jag hade fått veta tidigare om min ADHD. Det finns ändå många som går omkring odiagnostiserade i samhället.

Miriam Jaakola tycker att det första som bör göras är att det tas fram en självskattningsskala där man kan fylla i och direkt se om det rör sig om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. På så sätt blir det ganska enkelt att gå vidare och snabbt hitta en lösning i stället för att analysera hela barndomen flera gånger om.

Enligt vårdgarantin ska man inom tre månader få träffa någon för bedömning och inom ytterligare tre månader ska man få påbörja behandling eller utredning.  

Boel Engkvist, SR Norrbotten

boel.engkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista