Medlemmarna stöder Unionen

Facket Unionen sa i lördags nej till medlarnas bud i den pågående avtalsrörelsen. Enligt Unionen Norrbotten står parterna långt i från varandra och man har därför börjat förbereda för att det kan bli konflikt. Den sista mars går avtalet ut.

En undersökning med 700 enkätsvar visar bland annat att tre fjärdedelar av Unionens medlemmar, tjänstemän inom industrin, vill att det centrala avtalet ska innehålla löneökningar, något som arbetsgivarna sagt nej till.

Det här visar enkätundersökningen: 72% av medlemmarna säger starkt ja till att centralt avtal ska innehålla löneökningar, 74% vill att alla anställda ska garanteras löneökningar i år, 75% säger kraftigt nej till att löneökningarna i centralt avtal ska kunna minskas eller tas bort genom avtal på arbetsplatsen, 78% säger kraftigt nej till att anställningsvillkoren i centralt avtal ska kunna försämras eller tas bort genom avtal på arbetsplatsen.

Roger Andersson, regionchef på Unionen Norrbotten med 11 000 medlemmar, säger att parterna talar olika språk.

-Det finns pengar i de stora bolagen och de som jobbar ihop pengarna borde få reallönehöjningar. Vårt krav på 2,6 % i lönehöjning står vi fast vid. Vårt mål är att lösa det här vid förhandlingsbordet, men vi måste samtidigt rusta för att vara beredd på det som komma skall, vi måste vara beredda på att det eventuellt kan bli en konflikt på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".