LKAB Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Luftföroreningar från pelletsverk

LKAB:s pelletsverk i Malmberget släpper ut åtta gånger mer svaveldioxid per ton pellets än pelletsverken i Kiruna, enligt bolagets egen miljörapport från 2008.

Orsaken är bland annat att svavelreningen i Malmbergets pelletsverk inte fungerar tillfredställande eller helt saknas.

Tina Hedlund är miljöchef vid LKAB och påpekar att reningsarbetet är föremål för forskning och utveckling.

- Det är förenat med vissa svårigheter och vi har tillgänglighetsproblem på den här rökgasreningsanläggningen i MK3, säger hon.

Miljödomstolen beslutade nu i februari att LKAB ska få tid på sig till 2014 att utreda rökgasreningen i det nya pelletsverket MK3 som invigdes 2006. Det äldre Bandugnsverket byggt på 1970-talet saknar helt rening men kommer att få det när det är utrett vilken rening som passar bäst i processen.

- Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är några hälsofarliga nivåer, konstaterar hon.

Pelletsverken i Malmberget och Kiruna är av olika typ, processerna är skilda, och järnmalmens beskaffenhet skiljer sig från varandra och därför kan de inte jämföras menar Tina Hedlund.

- Därför kan man inte jämföra de anläggningarna rakt av. Och så är det så att MK3 är det första kända pelletsverket av den typen man har i Malmberget i hela världen, som har bestyckats med svavelrening. Den här svavelreningen renar även fluor och klor, förklarar Tina Hedlund.

Utsläppen av klorväte och fluorväte är åtta respektive tio gånger högre i Malmberget än i Kiruna.

David Berggård arbetar med gruvtillsyn hos länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

- Vi följer noga den här frågan och är det så att det finns anledning att göra en anmälan så kommer vi i så fall att göra det, säger han.

Han anser att frågan är komplicerad eftersom det nya pelletsverket i Malmberget är unikt i världen och det är svårt att hitta liknande anläggningar.

- Det är svårt att hitta siffror, för i vissa anläggningar mäter de inte ens utsläppen, där vi i Sverige har reningsteknik, säger David Berggård.

Maritha Mossberg, Sveriges Radio Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".