1 av 2
Moderaternas länsordförande Åke Eltoft beklagar Wikströms avhopp
2 av 2
Åsa Wikström (m).

"Jättetråkigt"

Moderaternas länsordförande Åke Eltoft säger att han är förvånad över toppolitikern Åsa Wikströms avhopp från kommunalvalet i Boden.

Åke Eltoft fick kännedom om Åsa Wikströms avhopp från kommunalvalet på söndagskvällen men framhåller att han ännu inte pratat med henne själv.

Åsa Wikström är vice ordförande för Moderatkvinnorna i Sverige, adjungerad i partistyrelsen och vice ordförande för Norrbottens moderater. Hon skriver på sin blogg att hon känt av ett sviktande förtroende på det lokala planer den senaste tiden samt att hon fått höra att hennes ålder och kön skulle vara ett problem.

- Jag har svårt att kommentera det, för det är ingen som nämnt det eller tagit upp det med mig, utan snarare tvärtom att det är viktigt att vi nu lyfter fram kvinnor på olika sätt, säger moderate länsordföranden Åke Eltoft.

Resultatet av provvalet till kommunfullmäktige i Boden visar att tre av de tio översta namnen är kvinnor. Det förklarar Åke Eltoft med att det är färre kvinnor som är medlemmar i partiet, och som är intresserade av att stå högt upp på listan.

- Men vi vet ju också att det är ju svårt många gånger att kombinera mera omfattande politiska uppdrag med privatlivet, menar Eltoft.

- Men Åsa Wikström har ju tydligen lyckats med det ändå?

- Ja, eftersom jag inte pratat med henne själv, så har jag egentligen svårt att kommentera vad som är sagt, och vad bakgrunden är till det, men så har hon ju uppenbarligen upplevt det, säger Åke Eltoft.

Eva Elke SR Norrbotten
eva.elke@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".