Framtidens vård diskuteras

Nu ska framtidens närsjukvården i Norrbotten ta form. Landstinget ska diskutera frågan i varje kommun i Norrbotten den närmaste tiden med början på tisdagen i Kiruna.

Politiker från landstingsstyrelsen ska möta allmänheten och kommunens företrädare för att få veta hur kommun och landsting kan samverka för att få en bättre och mer ekonomisk vård.

- Framtiden bär med sig ett växande vårdbehov på grund av en äldre befolkning. Det kommer att bli en obalans i befolkningsutvecklingen. Utflyttningen tar med sig de unga från länet och det blir svårt att få arbetskraft till vården förmodligen. Vården kommer också att bli dyrare vad gäller läkemedel och utrustning, säger Caj Skoglund, som är tjänsteman och projektledare för en utredning om den framtida sjuk- och hälsovården i Norrbotten.

I det här sammanhanget förklarar han att det finns en hel del att göra för att vården ska bli mer ekonomisk:

- Det är dålig samverkan mellan olika delar av vården i dag. Vi gör kanske samma undersökningar flera gånger. Vi har onödiga sjukhusinläggningar, exempelvis.

Multisjuka som många gamla är, får åka till olika behandlingar på många olika ställen. Och unga människor som numera alltför ofta drabbas av psykisk ohälsa kan också mötas av att det är en dålig samordning med kommunens sociala avdelning och ungdomspsykiatrin.

Det här exemplifieras i en kortfilm som filmaren Andreas Egerup har gjort för Norrbottens läns landstings räkning.

Den ska följa med ut i länet i den så kallade kommundialogen.

Inger Marklund SRNorrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista