Brott mot artskyddsförordningen

Tre personer från Arvidsjaur ställs inför rätta för brott mot artskyddsförordningen samt brott mot EU:s regler om handel med fridlysta växter och djur. Anledningen är att personerna har handlat med fridlysta arter.
1997 reste ett tyskt filmteam runt i Norrbotten för att göra en film om handeln med fridlysta växter och djur. Bland annat filmade man med dold kamera i en butik i Jokkmokk och en i Arvidsjaur där man blev erbjuden att köpa järv och lodjursskinn men även döda rovfåglar. Vid en resa med Hurtigrutten visades filmen för polis, åklagare och norska och svenska naturvårdsverket. Samtliga som då såg filmen var överens om att det var graverande bevis mot ett antal människor och att man skulle göra ett stort samlat tillslag mot ett par affärsinnehavare i länet. Men det blev aldrig något tillslag, inte ens en husrannsakan eller förhör. Anledningen till att det var att filmen inte visade skinnen och människornas ansikten samtidigt eller på ett sånt sätt att brott och person sammankopplades. Efter en polisanmälan om att affärsidkaren i Arvidsjaur fortfarande sysslade med handel av fridlysta djur inledde Arvidsjaurspolisen en utredning. Det resulterade i att gjorde en husrannsakan där man hittade och beslagtog två uppstoppade jordugglor, en slaguggla och en järvunge. Djur som var utbjudna till försäljning. Utöver affärsinnehavaren är även två familjemedlemmar som är delägare i företaget misstänkta för handeln med dom två jordugglorna - som finns med på citeslistan. På torsdag kommer målet att tas upp vid tingsrätten i Arvidsjaur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".