SEKO kritiserar Vattenfall

Fackförbundet SEKO är mycket kritiskt till att Vattenfall anser sig ha en övertalighet på 500 personer inom ett par år. Efter ett centralt möte igår har SEKO formulerat den kritik och de krav som förbundet nu har. Bland annat kräver fackförbundet att Vattenfalls vd ska avgå.
Jan Palmkvist som är SEKO Vattenfalls företrädare i Jokkmokk säger att utifrån den senaste tidens händelser och elnätets kvalitetsbrister så ifrågasätter facket Vattenfalls ledning och kompetens när det gäller att göra sig av med 500 personer. SEKO kräver även att Vattenfalls vd Lars G Josefssons ska avgå. - Hans syfte är att frigöra pengar i Sverige för att satsa dem i Europa och därför tycker vi att han inte är lojal mot Vattenfall i Sverige. Det vi ser nu är baksidan av avreglerade elmarknaden. Får man inte in nog mycket pengar i Sverige försöker man söka dem i Tyskland och Polen, säger Jan Palmkvist. Vill att näringsministern ska agera Han säger också att SEKO kommer att framföra kritiken till bland annat näringsminister Leif Pagrotsky och koncernledningen för Vattenfall. - Totalt arbetar åttatusen personer inom Vattenfall varav tvåtusen är på fältet. Aldrig tidigare har cheferna behövt gå i en sådan här situation utan det är personalen på fältet som får sluta, säger Jan Palmkvist. SEKO har förhoppningen att näringsminister Leif Pagrotsky ska lyfta in en ny vd som är lojal mot ägaren, i det här fallet staten. En person som värnar om Vattenfalls kärnverksamhet.
Astrid Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".