Oenigt om vindkraftpark

Fyra statliga myndigheter är oeniga om det ska få byggas en vindkraftpark eller ej på berget Uljabuouda i Arjeplog. Två är emot och två är för vindkraftverken.
Miljödomstolen har redan sagt ja till ett tiotal vindkraftverk på Uljabuouda, men ärendet måste avgöras av regeringen och det är i väntan på det beslutet som fyra tunga statliga myndigheter nu har yttrat sig. Boverket och Riksantikvarieämbetet är motståndare till vindkraftsparken medan Jordbruksverket och Energimyndigheten är positiva. Boverket vill att regeringen avslår ansökan därför att Uljabuouda gränsar mot ett område av riksintresse med stora natur- och kulturvärden. Även Riksantikvarieämbetet säger nej till planerna och påpekar att området föreslagits som riksintresse för rennäringen och anser att konsekvenserna för kulturmiljön, främst landskapsbilden, inte är tillräckligt studerade. Men att området är av riksintresse för rennäringen, det tycker Jordbruksverket inte är något hinder för en vindkraftspark, utan tillstyrker planerna. Även Energimyndigheten är positivt inställd men anser liksom Jordbruksverket att ytterligare åtgärder kan behöva vidtas med hänsyn till rennäring, flora och fauna. Men sista ordet har alltså regeringen och ett beslut därifrån kan komma tidigast i februari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".