Gällivare söker pengar för flytt av kåkstan

Nu söker Gällivare kommun efter pengar till en flyttning av kåkstan i Malmberget. Enligt kommunalrådet Tommy Nyström (s) räknar kommunen med att en flyttning skulle kosta ungefär 1,5 miljoner kronor, vilket kommunen inte har råd med.
I fredags fick en tjänsteman vid kommunen i uppgift att undersöka möjligheterna för att få finansiering från exempelvis länsstyrelsen eller regeringen, alternativt EU-medel. Enligt Tommy Nyström är de flesta politiker i kommunen eniga om att man ska undvika en rivning av kåkstan, eftersom det vore negativt för kommunen. I samband med den senaste tidens diskussioner om rivningshotet mot kåkstan har Golfklubben och Hembygdsföreningen visat intresse för den och en företagare har gjort en förfrågan om det går att flytta kåkstan. Tidigare i veckan fanns diskussioner med ett guldsmedsföretag om att företaget skulle etablera sig i kåkstan, men den idén föll eftersom den säkerhet som guldhanteringen kräver inte skulle gå att garantera i kåkstan. Kåkstan riskerar att rivas om ingen vill ta ansvar för driften. Just nu är det service- och tekniknämnden i Gällivare kommun som sköter byggnaderna, men nämnden tycker att driften på 100 000 kronor per år är för dyr. Kåkstan i Malmberget är en uppbyggd 1800-talsmiljö från gruvepokens start. Kommunen tog över ansvaret för två år sedan, sedan föreningen Kåkstans vänner inte kunde driva den längre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".