Kalix får konkurrens

Journalistutbildningen vid Kalix Folkhögskola får konkurrens till hösten av nya treåriga journalistutbildningar på universitetsnivå i Kramfors och Vindeln. Trots att det blir en direkt konkurrent till Kalix Folkhögskolas tvååriga journalistutbildning tror rektorn Irmeli Bellander att universitetsstatusen inte är avgörande när arbetsgivarna ska anställa journalister.
På 1980-talet strävade ledningen för Kalix Folkhögskola att få universitetsstatus på sin journalistutbildning, men misslyckades. Nuvarande rektorn Irmeli Bellander värnar folkbildningstanken och anser att folkhögskolans utbildning - som genomförs i nära samarbete med mediabranschen - i första hand är en hantverksutbildning och att styrkan ligger i att använda aktiva journalister i utbildningen Journalistutbildningarna i Kramfors och Vindeln skapas i ett samarbete mellan Stockholms universitet och Akademi Norr. Akademi Norr är ett kommunalförbund bildat av 13 inlandskommuner i dom 4 nordligaste länen. Akademi Norr satsar hårt på eftergymnasiala utbildningar. Ett exempel är biltestarutbildningen i Arjeplog.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".